Yes, tiedän että ei voi valita vain toista. Vai voiko…..?! 

On hienoa, että asiakaskokemus on noussut pinnalle ja tykkään kun siitä puhutaan sekä kirjoitetaan. Rakennetaan malleja loistavan asiakaskokemuksen tuottamiseksi ja on ymmärretään asiakkaan merkitys. Uskallan väittää, että Suomessa on paljon tekemistä sen eteen ja hienoa, että asiakkaan arvostus kasvaa. Monelle tämä on itsestäänselvyys, mutta uskoisin, että voimme hyvin myöntää, että näin ei kaikille ole. 

Mutta onko hyvää asiakaskokemusta ilman hyvää työntekijäkokemusta? Mielestäni ei. On aika turhaa rakentaa malleja asiakaskokemusta varten, jos työntekijöillä on asiat huonosti. Kuinka usein tämä otetaan huomioon, kun asiakaskokemusta aletaan kehittämään? Tuntuu, että työntekijöiden koulutus kyllä nousee esille, kun halutaan luodut mallit viedä läpi organisaatioiden. Väitän ettei mikään koulutus mene läpi, jos ihmisellä ei työpaikalla ole asiat kunnossa. 

En koe, että työntekijöiden hyvinvointi olisi pehmeä arvo. Olen oikeastaan kokenut sanan pehmeän arvo epämukavana. Työntekijöiden hyvinvointi pehmeä arvo? Ainoastaan hyvinvoivat työntekijät tekevät loistavat tulokset. Oli mittarina mikä vain. Kyllähän ihminen vähemmänkin inspiroituneena työnsä varmasti ok tasolla tekee. En väitä, ettei ihminen palvelisi asiakkaita hyvin vaikkei olisi unelma-ammatissaan. Onhan suomalaisilla usein tahtotilana tehdä työnsä aina hyvin. Mutta ei loistavasti. Jos haetaan todella hyvää asiakaskokemusta, niin sen tekee ainoastaan todella työhönsä syttyneet ja sitoutuneet työntekijät. 

Voisiko asiakaskokemusta kehittäessä myös uskaltaa katsoa omaa organisaatiota/yritystä/yhteisöä työntekijöiden näkökulmasta? Me kaikki muistetaan varmasti aika nopeasti parhaimmat kokemukset asiakkaina ja uskoisin, että ne ovat saaneeet aikaan työhönsä syttyneet tekijät. Meitä toki sytyttää eri asiat. Mutta myös monet samat. 

Mikäli siis todella haluamme loistavat asiakaskokemukset, niin ehdottomasti kannattaa rakentaa asiakkaan polut ja kokemusmallit, käytännössä laittaa kaikki tarvittavat prosessit kuntoon. Mutta jokaisessa prosessin osiossa edelleen on jollain tasolla myös ihminen. Tekijä. Joten varmistetaanhan myös heidän “kuntoon laitto” sekä kehitys. Joten ei muuta, kuin kohti upeita asiakaskokemuksia💪🏼

Rakkaudella, 

Linda ⭐️

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *